<img src='/~hdms2010/modules/languageicons/flags/el.png'  class="language-icon" alt="Ελληνικά" width="16" height="12" /><img src='/~hdms2010/modules/languageicons/flags/en.png'  class="language-icon" alt="English" width="16" height="12" />

Χαιρετισμός Οργανωτικής Επιτροπής

Αγαπητά Μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Διαχείρισης Δεδομένων,

“Χαίρετε!”

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζουμε στην Κύπρο και στο 9ον Ελληνικό Συμπόσιο Διαχείρισης Δεδομένων, ΕΣΔΔ (Hellenic Data Management Symposium, HDMS), τον ετήσιο θεσμό της διεθνούς Ελληνικής κοινότητας διαχείρισης δεδομένων για την παρουσίαση και συζήτηση των τελευταίων εξελίξεων του χώρου. Μετά από οκτώ επιτυχημένα συμπόσια στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, το 9ον ΕΣΔΔ οργανώνεται στην Κύπρο και διεξάγεται στην Αγία Νάπα της ελεύθερης Αμμοχώστου, μεταξύ 30 Ιουνίου - 3 Ιουλίου 2010.

Το πρόγραμμα του ΕΣΔΔ περιλαμβάνει 29 παρουσιάσεις ερευνητικών εργασιών, 6 επιδείξεις λογισμικού, 6 αναρτημένες ανακοινώσεις φοιτητών, 3 ομιλίες-παρουσιάσεις από τους χορηγούς πληροφορικής, μια προσκεκλημένη ομιλία και μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης. Τα πρακτικά του 9ου ΕΣΔΔ είναι ανεπίσημα και ως εκ τούτου, το βασικό κριτήριο για την επιλογή εργασιών προς παρουσίαση, είναι το τεχνικό περιεχόμενό τους. Οι 38 υποβληθείσες εργασίες από Έλληνες ερευνητές που εργάζονται στην Ελλάδα, Κύπρο και τη διασπορά - Ευρώπη, Βόρειο Αμερική και Ασία, αξιολογήθηκαν τουλάχιστο από τρείς κριτές και οργανωθήκαν θεματικά ως ακολούθως: Κορυφαίες-K Απαντήσεις και Υλοποιημένες Όψεις, Κοινωνικά Δίκτυα και Ιδιωτικότητα, Διαχείριση Συναλλαγών σε Νέες Αρχιτεκτονικές, Διαχείριση Μεγάλου Όγκου Δεδομένων στο Παγκόσμιο Ιστό και σε Υπολογιστικά Νέφη, Επεξεργασία XML Εγγράφων, Δεδομένα σε Περιβάλλοντα Ασύρματων Δικτύων και Αισθητήρων, και Εξατομικευμένες Αναζητήσεις και Ερωτήματα.

Μια καινοτομία του φετινού προγράμματος είναι η διοργάνωση ειδικής ημερίδας αναρτημένων ανακοινώσεων για φοιτητές, η οποία έχει ως βασικό στόχο την ενθάρρυνση νέων ερευνητών. Για σκοπούς δίκαιης αξιολόγησης, "νέοι ερευνητές-φοιτητές" θεωρούνται οποιοιδήποτε προπτυχιακοί φοιτητές (τετραετούς ή πενταετούς φοίτησης), αλλά και μεταπτυχιακοί φοιτητές οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει το πρώτο έτος μεταπτυχιακών τους σπουδών και οι οποίοι είχαν ένα καθοριστικό ρόλο σε κάποιο ερευνητικό έργο ή άλλη εργασία, η οποίο σχετίζεται ευρύτερα με την περιοχή της διαχείρισης δεδομένων. Για το σκοπό αυτό, συστάθηκε ειδική οργανωτική επιτροπή από τρία μέλη της επιτροπής προγράμματος, συγκεκριμένα τους Βασίλη Βασσάλο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημήτρη Ζεϊναλιπούρ, Πανεπιστήμιο Κύπρου και Αλέξανδρο Λαμπρινίδη, University of Pittsburgh των ΗΠΑ, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, Κύπρο και Διασπορά.

Η εναρκτήρια ομιλία έχει θέμα τα «Κινούμενα Αντικείμενα και Ρεύματα Δεδομένων: Ερευνητικά Προβλήματα και Εφαρμογές» με προσκεκλημένο ομιλητή το Καθηγητή Τίμο Σελλή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Διευθυντή του Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων και Προσομοίωσης. Οι ομιλίες-παρουσιάσεις από τους χορηγούς θα γίνουν από τον κ. Δημήτρη Γκανάτσιο της Microsoft με θέμα «Microsoft: A look into the future», τον κ. Ronny Kerkhofs της ΙΒΜ, με θέμα «IBM - Trends In Data Management - A Sneak Preview» και τον κ. Θεόδωρο Δημοσθένους της Oracle, με θέμα «Oracle Technology Overview». Τέλος, τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης οργανώνεται από την Καθηγήτρια Αναστασία Αϊλαμάκη, του Πανεπιστημίου Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne, Ελβετία με θέμα «Διαχείρηση Δεδομένων στα Yπολογιστικά Νέφη: Προκλήσεις και Ευκαιρίες Έρευνας»

Το φετινό συμπόσιο γίνεται σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά χρονιά για τον Ελληνισμό και η οργανωτική επιτροπή κατέβαλε την μέγιστη προσπάθεια για διατήρηση του κόστους εγγραφής και συμμετοχής σε χαμηλά επίπεδα. Για αυτό το λόγο είμαστε χαρούμενοι και ευγνώμονες για την σημαντική υποστήριξη από όλους τους χορηγούς του ΕΣΔΔ 2010. Συγκεκριμένα, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τις τρείς σημαντικότερες εταιρείες στο πεδίο των βάσεων δεδομένων, συγκεκριμένα την Microsoft, IBM και Oracle που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μας για οικονομική υποστήριξη και τεχνικές παρουσιάσεις. Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε τις Κυπριακές Αερογραμμές που πρόσφεραν μειωμένες τιμές στα ναύλα τους και τα ξενοδοχεία Grecian Bay και Grecian Sands, που πρόσφεραν ειδικές τιμές διαμονής στους συνέδρους του ΕΣΔΔ 2010.

Η υποστήριξη των χορηγών μας είχε ως αποτέλεσμα η συνδρομή συμμετοχής/εγγραφής να κρατηθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα συμπόσια και να δοθούν υποτροφίες σε νέους ερευνητές της ημερίδας αναρτημένων ανακοινώσεων, οι οποίες υποτροφίες κάλυπταν μερικώς τα έξοδα συμμετοχής.

Συνεπείς με την παραδοσιακή Ελληνική, Κυπριακή φιλοξενία, πρώτα ο Δήμος Αγίας Νάπας και μετέπειτα ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού και το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ευγενώς επιχορήγησαν το πολιτιστικό μέρος του συμποσίου. Το πολιτιστικό μέρος το ΕΣΔΔ 2010 περιλαμβάνει: α) την επίσκεψη στο μουσείο «Θάλασσα», το οποίο εκθέτει τη θαλάσσια κληρονομιά της Κύπρου από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και σήμερα, β) την εκδρομή στην «Αρχαία Πόλη του Κουρίου», η οποία χρονολογείται από τη νεολιθική περίοδο (4500-3900 π.Χ.), και γ) την επίσκεψη στους «Τάφους των Βασιλέων» στη Πάφο, το οποίο ήταν χώρος ταφής προσωπικοτήτων κατά την ελληνιστική μέχρι τη ρωμαϊκή εποχή (2ος π.Χ. αι.-2ος αι. μ.Χ.).

Το λογόγραμμα του ΕΣΔΔ 2010 είναι εμπνευσμένο από την αρχαία ιστορία της Κύπρου. Η φιγούρα του πτηνού είναι χαρακτηριστική διχρωματικών πήλινων βάζων που κατασκευάζονταν στην Κύπρο κατά την εποχή του σιδήρου (1200-1000 π.Χ.). Η πρώτη γραμμή συμβόλων που αναγράφεται στο λογόγραμμα προέρχεται από την αρχαία Κύπρο-Μινωική γραφή, η οποία χρησιμοποιείτο στην Κύπρο περίπου από το 1500 π.Χ. μέχρι το 300 π.Χ. Ο σχεδιασμός του λογογράμματος έγινε με τη συλλογική προσπάθεια του Παναγιώτη Νεοφύτου, Αρετής Παπαναστασίου και Πάνου K. Χρυσάνθη.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους που συνέβαλαν για να πραγματοποίηση του φετινού ΕΣΔΔ: όλους τους συγγραφείς των υποβληθέντων εργασιών, τα μέλη της Επιτροπής Προγράμματος για την λεπτομερή και έγκαιρη αξιολόγηση καθώς και τους συντονιστές των συνεδριάσεων. Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες στους: Παναγιώτη Νεοφύτου για τη πολλαπλή του συνεισφορά ως Επιμελητή του Ιστοχώρου του συμποσίου, διαχειριστή του συστήματος διαχείρισης εργασιών, καθώς και σημαντική συνεισφορά στην επιμέλεια των πρακτικών του συνεδρίου, τον Δημοσθένη Γεωργιάδη, για θέματα που άπτονταν των εγγραφών αλλά και των όμορφων δώρων που έχετε παραλάβει κατά την εγγραφή σας, και την ομάδα υποστήριξης του Confious στο ΙΤΕ και ιδιαίτερα το Μάνο Παπαγελή. Τέλος, ευχαριστούμε τα Πανεπιστήμια και τμήματα μας, Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τμήμα Επιστήμης των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιου του Πίτσμπουργκ για την τεχνική και οικονομική υποστήριξη. Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εσάς που με την συμμετοχή σας κάνατε πραγματικότητα το 9ον Ελληνικό Συμπόσιο Διαχείρισης Δεδομένων.

Με τις καλύτερες μας ευχές για μια ευχάριστη και παραγωγική παραμονή στην Κύπρο.

Γιώργος Σαμάρας, Γενικός Πρόεδρος

Πάνος Κ. Χρυσάνθης, Πρόεδρος Προγράμματος

Δημήτρης Ζεϊναλιπούρ, Πρόεδρος Οργάνωσης

Ιούνιος 2010

Σημαντικές Ημερομηνίες

Προθεσμία υποβολής άρθρων και προτάσεων:

15 Απριλίου 2010

Γνωστοποίηση αποδοχής:

20 Μαϊου 2010

Προθεσμία υποβολής Ανακοινώσεων:

2 Ιουνίου 2010

Προθεσμία υποβολής τελικής έκδοσης:

3 Ιουνίου 2010

Διεξαγωγή σuμπόσιου:
30 Ιουνίου -  3 Ιουλίου 2010

Γεφύρι του Τζιέλλιφου